Καλώς ορίσατε στον διαδικτυακό ιστοχώρο της Αγίας Τριάδoς- Βοιωτίας.

Χωριό του Νομού Βοιωτίας στην Επαρχία Λιβαδειάς.
Αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα του Καποδιστριακού Δήμου Κορώνειας με
1183 (απογραφή 2001) κατοίκους,σε υψόμετρο 406μ. από την επιφάνεια της θάλασσας.

Γεωγραφική Θέση από την πλατεία του χωριού (κέντρο).

Γεωγραφικό Μήκος:
longitude: 22°54'30.87"E - (ανατολικά)
Γεωγραφικό Πλάτος:
latitude: 38°21'20.78" N - (βόρεια)

Περικλείεται από τα παρακάτω χωριά:

-Ανατολικά από Κορώνεια
-Δυτικά από Ελικώνα (χωριό)
-Νότια από Αγία Άννα
-Βόρεια από Άγιο Γεώργιο

Στατιστικά στοιχεία :

Έτος - πληθυσμός

2001 - 1183

1991 - 1472

1981 - 1263



Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Αυτό το έργο δεν πρέπει να γίνει

Ο Ελικώνας δεν θα γίνει εργοτάξιο μεγαλοεργολάβων

Νέο “θερμό” επεισόδιο έχουμε στον Ελικώνα. Μετά από “μαγειρέματα” 2,5 χρόνων, εκδόθηκε η κοινή υπουργική απόφαση, που εγκρίνει την κατασκευή της γραμμής υπερυψηλής τάσης, για τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στην Θίσβη (είναι σε φάση κατασκευής) προς το δίκτυο.

Η νέα γραμμή μεταφοράς έχει μήκος, περίπου, 20 χιλιόμετρα, έχει τάση 400 KV (η υπάρχουσα έχει τάση 150 KV), και αποτελείται από 66 μεταλλικούς πυλώνες, ύψους 45 μέτρων, ενώ η έκταση που θα ξεχερσωθεί είναι 61.825 τ.μ. για την εγκατάσταση των πυλώνων και άλλα 66.502 τ.μ. για τους δρόμους πρόσβασης (έτσι αναφέρεται στην απόφαση έγκρισης, γιατί στην πράξη …). Φυσικά, θα κοπούν και όσα δέντρα βρίσκονται κάτω από τις γραμμές, για να μην πάρουν φωτιά, αν και πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Η γραμμή μεταφοράς ξεκινά από τον υποσταθμό υπερυψηλής τάσης, δίπλα στο εργοστάσιο, ανηφορίζει δίπλα στον Πευκιά, περνά στην άκρη του οικισμού της Αγίας Άννας, κατευθύνεται προς τον υπάρχοντα υποσταθμό του αιολικού πάρκου και συνεχίζει, παράλληλα και σε απόσταση 40 μέτρων από την υφιστάμενη γραμμή, μέχρι την Πέτρα. Είναι απίστευτο, και όμως αληθινό, ότι και αυτή η γραμμή περνά μέσα από το δρυόδασος της Στριγανιάς, ώστε να αποτελειώσει, ότι απόμεινε από την προηγούμενη επέμβαση. Για να ακολουθήσει, ποιος ξέρει τι ακόμη ….

Αυτοί που αποφασίζουν δεν έλαβαν υπόψη τους ούτε τις αρχικές και δειλές ενστάσεις που προβλήθηκαν από τη Διεύθυνση Δασών του νομού και το Δασαρχείο Λιβαδειάς, που πρότειναν εναλλακτική όδευση, μακριά από τον κεντρικό ορεινό όγκο του Ελικώνα.

Με την έκδοση αυτής της απόφασης, οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να ξεκινήσει η κατασκευή της γραμμής. Ήδη, έκαναν την εμφάνισή τους στην Αγία Άννα, εκπρόσωποι της εταιρείας, αναζητώντας χώρο για την εγκατάσταση του εργοταξίου.

Αυτό το έργο δεν πρέπει να γίνει

Γιατί θα στρώσει το δρόμο για τα χειρότερα. Γιατί αυτά που έχουμε δει είναι ένα μικρό κομμάτι από αυτά που πρόκειται να γίνουν. Τώρα όλοι, ακόμα και οι πιο δύσπιστοι, συνειδητοποιούν ότι ο Ελικώνας προορίζεται να θυσιαστεί για να ικανοποιηθούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Γιατί από πίσω έρχονται και άλλα …

Στο δήμο Θίσβης άρχισε το αλισβερίσι με τις ανεμογεννήτριες (12 μεγάλες στο Μελίσσι και δεκάδες άλλες ανάμεσα Θίσβη και Αγία Άννα). Ο δήμος Λιβαδειάς “βγάζει στο σφυρί” το Ζερίκι. Τα ίδια και στο Κυριάκι. Στο δήμο Κορώνειας ασκείται μεγάλη πίεση για να διπλασιαστούν οι ανεμογεννήτριες στη Ράχη και στο Περδικοβούνι και για να μπουν νέες στην Παλιοβούνα, στην Αρβανίτσα και στα χειμαδιά.

Τα λόγια περίσσεψαν, τώρα χρειάζονται έργα

Μέχρι τώρα, το βάρος της ενημέρωσης και της αντίδρασης το σήκωσαν οι ίδιοι οι πολίτες. Οι εκλεγμένοι της περιοχής, όταν δεν σιγοντάρουν τα έργα, αδιαφορούν. Ο Βοιωτός, υπουργός αγροτικής ανάπτυξης τότε, κ. Μπασιάκος είχε αρνηθεί να δεχτεί αντιπροσωπεία της επιτροπής φορέων και κατοίκων Αγίας Άννας, για το επίμαχο ζήτημα, όταν του το ζήτησε, από την άνοιξη του 2007 ακόμη. Οι υπόλοιποι βουλευτές δεν άκουσαν τίποτε. Το νομαρχιακό συμβούλιο αρνήθηκε να γνωμοδοτήσει για τη γραμμή μεταφοράς, πριμοδοτώντας το έργο, στην πράξη. Ο δήμος Θίσβης το αγνόησε. Ο δήμος Κορώνειας, αν και έχει αρνητική απόφαση από την άνοιξη του 2007, δεν έκανε απολύτως τίποτα για το Θέμα. Τα τοπικά συμβούλια ανύπαρκτα.

Δεν σταματήσαμε ούτε στιγμή, τα τελευταία δύο χρόνια, να ενημερώνουμε, να προειδοποιούμε, να κάνουμε προτάσεις για δυναμικές αντιδράσεις. Άλλες φορές εισπράξαμε αντιδράσεις και κατηγορίες και άλλες φορές εισπράξαμε υποσχέσεις και κούφια λόγια. Τώρα, όμως, ο κόμπος έφτασε στο χτένι και ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Όσοι συνήθιζαν, μέχρι τώρα, να κρύβονται, αφήνοντας τις κινήσεις των πολιτών “να βγάλουν το φίδι από την τρύπα”, ας καταλάβουν ότι τα ψέματα τελείωσαν. Ας βγουν μπροστά και ας βάλουν στην άκρη τη λογική της κακομοιριάς, της ζητιανιάς και της συνδιαλλαγής. Αν δεν το κάνουν, θα είναι υποχρεωμένοι, σε λίγα χρόνια, να απολογούνται γιατί υπήρξαν συνυπεύθυνοι για την ολοκληρωτική καταστροφή του Ελικώνα.

Να σηκώσουμε στο πόδι ολόκληρο τον Ελικώνα

Απευθυνόμαστε στους συγχωριανούς μας, σε όλα τα χωριά του Ελικώνα. Τώρα, όπως και πριν άλλωστε, η υπόθεση βρίσκεται και πάλι στα δικά μας χέρια. Πρέπει να δείξουμε, σε κάθε κατεύθυνση, ότι ο Ελικώνας είναι κοινή υπόθεση όλων μας, είναι περιουσία ανεκτίμητη ολόκληρης της Βοιωτίας. Ας αφήσουμε στους πολιτικάντηδες άλλων εποχών να “παίζουν” με τις διαφορές ανάμεσα στα χωριά μας.

Να απαιτήσουμε, άμεσα:

• Από τους βουλευτές του νομού και το νομαρχιακό συμβούλιο, έστω και εκ των υστέρων, να πάρουν ανοιχτή και ξεκάθαρη θέση κατά της γραμμής μεταφοράς και υπέρ της προστασίας του ορεινού όγκου του Ελικώνα
• Από τα δημοτικά συμβούλια Θίσβης και Κορώνειας, να προσβάλλουν την απόφαση για την έγκριση της κατασκευής της γραμμής μεταφοράς
• Από όλα τα δημοτικά συμβούλια της περιοχής του Ελικώνα, να συντονιστούν με τις διαθέσεις των κατοίκων των χωριών μας και να οργανώσουν δυναμικές αντιδράσεις και για το συγκεκριμένο έργο και για όσα σχεδιάζονται σε ολόκληρο τον Ελικώνα


6/5/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: